Om

Jag heter Camilla och driver Living by Formstark sedan 2016. Jag är inredningskonsult och grafisk formgivare. Jag har jobbat med grafisk form och kommunikation sedan 2001 och driver Formstark in Sweden, formstark.se sedan 2007. Jag kommer ständigt kommer tillbaka till hur viktig miljön är och hur människan rör sig i miljön. Kortfattat: Jag drivs av att skapa balans i miljön, i rummet, i bilden.

Min passion är att skapa balans oavsett om det är kommunikation eller miljö. Fokus är på långsiktighet och hållbarhet, vilket resulterar i bättre hälsa och tillväxt.

 

För mig är målet att skapa en hållbar miljö som känns omsorgsfull och välkomnande – med medvetna val och uppdragsgivarens behov och önskemål. Ibland mer omfattande och ibland är det just det lilla som gör stor skillnad.

Resultatet blir att om man trivs i en miljö (hemma och på arbetsplatsen) är det lättare att hämta ny energi, vilket resulterar i bättre hälsa och tillväxt. Känns det tilltalande?

I dagens stressade samhälle blir det allt viktigare att skapa miljöer som är anpassade efter människan och inte tvärtom. Människan hämtar både kraft och inspiration från naturen, vilket då känns som ett givet element att jobba med i miljöer. I hemmet ska man landa och hämta energi och på jobbet ska man fokusera och leverera. Det ska vara balans.

Idag jobbar många företag med hållbarhetsfrågor och har höga mål om att företaget jobbar miljömedvetet. Frågan jag ställer mig är: hur ofta speglas miljömedvetenheten i själva arbetsmiljön med fokus på det viktigaste företaget har, d.v.s. sina medarbetare? Här vill jag ändra på tankesättet och att inreda med bra möbler – gärna bättre begagnade – som hjälper till företaget att kommunicera att ”vi tänker hållbart” och likaså ”vi tänker på planeten”. Likaså att jobba med hur man möblerar så att man känner sig bekväm och trygg på sin arbetsplats. Och slutligen det omsorgsfulla – det lilla extra.

I Sverige åker vi till återvinningen mer och mer, vilket är bra. Vi uppfattar oss ofta som miljömedvetna. Men – vi konsumerar också mer och mer, vilket resulterar till sämre miljö och ökade koldioxidutsläpp på det hela taget! Här vill jag ändra sättet vi tänker på. Istället för att köpa mer förvaringsmöbler, rensa ur istället. Istället för att köpa hela konceptet i möbelbutiken, åk till second hand-butiken och köp en äldre möbel, som med största sannolikhet håller bättre och inte innehåller några gifter. Och som skapar det mer personliga i miljön.

Med min bakgrund där jag har jobbat med kommunikation, vet jag vikten av vad företag (och vi människor) vill kommunicera. Idag är det inte bara det visuella utåt, utan även hur företaget (och jag som människa) uppfattas i alla olika kanaler. Detta blir en win-win-win-win – för planeten, för arbetsmiljön, för ekonomin och för människan. Vem vill inte vara med på detta tåget?

Hur jobbar jag? Jo, jag jobbar med en guide som jag kallar Formstark balans, som går att tillämpa oavsett om det handlar om att skapa en fysisk miljö eller om det handlar om kommunikation (därför har jag med båda begreppen här):

F – flow, flöde: miljön och/eller kommunikationen ska ha ett bra flow/flöde

O – omsorgsfull: medveten (hållbar, långsiktig) miljö och/eller kommunikation

R – reflektion: stanna upp och reflektera! Vilken känsla skapas i miljön/kommunikationen? Vilka material, möbler, bilder, typsnitt etc. används?

M – miljö: vilken miljö handlar det om? Ett ’fysiskt’ rum, print eller digitalt? Anpassa till avsedd miljö.

S – sann: miljön/kommunikationen ska kännas ’sann’ för uppdragsgivaren och för mottagaren. Känns detta bra? Är detta vi? Vad kommunicerar vi? Hur uppfattas vi?

T – tydlig: miljön/kommunikationen ska vara tydlig, ha en röd tråd

A – artistisk: miljön/kommunikationen ska vara estetisk/artistisk, gärna med det lilla extra som lyfter

R – resultat: en miljö/kommunikation enligt dessa punkter skapar resultat: både hållbart och ekonomiskt

K – kommunikation: vi kommunicerar oavsett plattform (print, web, miljö, personligen) etc.

 

Nyfiken? Jag berättar gärna mer. Kontakta mig här.

 

+++

Jag är certifierad inredningskonsult från skolan School of Graceful Living. (Du kan läsa mer om min utbildning längre ner och på Linkedin.)

Design for Graceful Living är en ettårig inredningsutbildning för att skapa omsorgsfulla och hållbara miljöer med fokus på hälsa och tillväxt genom att skapa balans, enkelhet, skönhet och harmoni.

 Fokus är ändå att det ska vara vackert, kul, hållbart och enkelt!

Utbildningens innehåll:

+ Graceful Livings värdegrunder
+ De fyra R:en – Reduce, Refuse, Reuse & Recycle

+ Sunda friska miljöer
+ Möblering & ljussättning
+ Grunder i materiallära
+ Hur färg & form påverkar människan
+ Baskunskap om feng shui

+ Möblering av stora och små ytor
+ Golvmaterial & mattor
+ Uppmätning & ritning
+ Textilier & gardiner

+ Basteori Helig geometri
+ Det gyllene snittet
+ Grunder i Biomimik – Hur naturen skapar hållbar design
+ Färgpsykologi
+ Tidlös skönhet

+ Grunder för läkande uterum
+ Friska arbetsplatser
+ Det goda livsrummet för barn, sjuka & äldre
+ Växters inverkan på friska miljöer

+ Psykologiska aspekter av miljöer
+ Hur man rensar i röra
+ Att organisera på plats
+ Hur symbolik påverkar människan

+ Hur man konsulterar
+ Graceful living ur ett globalt perspektiv