Blogg

Vilken känsla har du hemma?

VILKEN KÄNSLA HAR DU HEMMA? Ja, inte bara ser ut, utan vilken känsla har du när du vistas hemma? Positiv? Negativ? Ärligt talat.

Hemma känner jag ett lugn och jag trivs. Jag kan landa, känner mig inspirerad att hitta ny energi inför morgondagen.

Det är i så fall bara att gratulera! Eller känns det såhär?

Det är så rörigt!

Jag vill inte öppna den där dörren!

Det där är ett skräprum!

Vi får inte till det dotterns rum.

Jag orkar inte idag …

 

Första intrycket

Ditt hem är en spegling av dig själv och det finns ofta rum och utrymmen som inte känns harmoniska och som ofta skapar irritation eller inte ger någon bra energi. Kanske saknas det ”mysiga” i något rum? Kanske är du inte utvilad när du vaknar? Kanske är det organisering i en garderob som krävs? Eller något annat utrymme, som i ”skräplådan” där man har laddare, pennor och mycket annat.

Rensa

Istället för att först tänka på att det ska köpas nytt, kan det faktiskt vara det bästa att börja rensa. Dels för att det frigör yta, frigör det även mentalt (”den saken var fin, men den är jag klar med”). Då kan det också resultera i att det inte behövs så stora inköp. Och du kan faktiskt sälja vissa saker som är i bra skick. Behåll den/de saker du tycker om och köp det du behöver. 

Inreda

Genom att skapa en bra balans i rummet med hjälp av olika former, olika typer av material, textilier och växter kan man skapa en miljö där man trivs. Börja med att göra en liten analys. Vad har jag för behov? Vilken känsla vill jag ha hemma? Mysigt i vardagsrummet? Strukturerat på hemmakontoret för att kunna jobba? Vad behövs?

Living by Formstark Hur känns ditt hem?

Moodboard

För att enklare komma vidare och hitta en stil som du tycker om, kan du enkelt skapa en moodboard eller inspirationstavla, antingen genom att klippa och klistra på ett stort papper genom att klippa ut bilder från inredningstidningar eller annars kan du skapa det på Pinterest. Var då fokuserad på vilket utrymme det gäller, t.ex. hallen, kontoret, sovrummet. Då hittar du ofta fina och smarta lösningar som kan passa.

Skissa

Mät rummet, gärna exakt, så att du får en känsla för hur stora möbler du behöver. Tänk också på att inte placera rummet fullt med möbler, utan tillåt gärna lite luft också!

Några tips!

Köp inte hela möbelkonceptet ifrån möbelaffären, eftersom det kommer kännas ganska opersonligt och kallt. Behåll några saker du tycker om och betyder något för dig.

Tänk hållbart

Ibland hittar du även fina exemplar i second hand-butiken, på Blocket, på Facebooks marketplace, Shpook och så vidare. Om du vill köpa nytt, tänk gärna på att exempelvis möbeln håller över tid. Då kan det vara värt att det kostar mer, då det garanterat håller längre. Dessutom får man ofta ganska bra peng om man väljer att sälja den sedan.

Inga pengar?

Det går att skapa omsorgsfulla miljöer där du trivs och där du kan hitta både lugn, trygghet och energi, t.ex. genom möblering, olika material och växter. Det behöver inte allt kosta skjortan med massa nya inköp. Rensa, möblera om, städa, köp några blommor eller ta in lite växter från skogen och tänd ljus. Vips, så känns det lite nytt!

Vad mår du bra av?

Du har alla möjligheter att skapa en miljö (och liv!) som skapar förutsättningar för bättre välmående. Genom att t.ex. skapa friska miljöer där du trivs, genom att röra på dig och genom att äta bättre. Om det känns övermäktigt, börja med ett steg i taget. Ibland räcker det med små medel som inte kostar mycket, såsom färska blommor och ett tänt ljus som gör att det känns inbjudande och välkomnande. Passa på att ta en promenad också, så ökar du endorfinerna (måbra-hormonet i kroppen) och samtidigt rensar du tankarna och kommer tillbaka med ny energi.

 

Goda, medvetna val resulterar bland annat i:

+ Bättre hälsa – människan mår bättre

+ Bättre klimat – miljövänliga alternativ förbättrar luft och klimatpåverkan

+ Bättre ekonomi – Medvetna val skapar bättre ekonomi på sikt

+ Omsorgsfulla miljöer – Det lilla extra som gör att människan trivs

 

Och tänk, det är en skön känsla att du dels tänkt på miljön och även sparat en del pengar.  Katjing!

 

/ Camilla